איך לייעל שאיבות?
אחרי הרבה תסכול וניוסנות שאיבה, הדרך שעבדה עבורי היתה: לשאוב במקביל ליניקה של התינוק. בזמנו הייתי יושבת ועל הברכיים מניחה כריות ועליהם את התינוק שלי ובצד השני מחזיקה משאבה. זה היה הנדוס שלם, אבל בזכות היניקה של התינוק במקביל לשאיבה, האוקסיטוצין היה משתחרר בגוף שלי, וסוף סוף החלב היה משתחרר למשאבה.
נכון שעם משאבה רועשת זה בעייתי, ועם משאבת ידנית זה הנדוס שלם, אז היום יש פטנט נהדר – משאבת חלב גאונית, שבארץ קיבלה את הכינוי "כוס טפטופים" ובחו"ל נקראת "משאבה בידיים חופשיות". השם שלה בארץ מטעה מאוד, כי זה נדמה שהכוס מיועדת למי שיש לה טפטופים, אז לא, זו ממש משאבת חלב ידנית מעולה וזולה, ואין צורך שיטפטף לך כדי ללמוד להפיק בעזרתה חלב, אלא לדעת לחבר אותה נכון.
יש כמה חברות, ואני אוהבת את חברת "האאקאה" מניו-זילנד, היא המציאה את הכוס המקורית ועד היום היא האיכותית ביותר בשוק, וניתנת גם לסטריליזציה במיקרו. התאהבתי בה והחלטתי שהיא המשאבה היחידה שאני אמכור באתר שלי – כאן אפשר לרכוש.
את האאקה נוכל לחבר אל השד, בעזרת וואקום פשוט. היא קטנה ושקטה לגמרי (כי היא ללא חשמל), ולכן ממש בנינוחות אפשר לשאוב איתה בקלות, במקביל להנקה, ולחסוך מלא זמן יקר. אגב, אם יש לך כוס ואת מרגישה שהיא לא עובדת לך, זה ככל הנראה כי לא יצרת וואקום מספיק חזק – כאן יש הסבר איך לייצר וואקום.
אוקיי, מה עוד אפשר לעשות כדי לייעל שאיבות?
1. לשאוב את השד המלא – כאשר יש שד אחד מאוד מלא ושד אחד רגיל, נשאב את השד המלא, וניתן לתינוק במקביל את השד הרגיל. כמו שלהרבה אמהות בבוקר יוצא יותר חלב, כאשר בלילה התינוק לא ינק משד מסויים 5 שעות ברצץ או יותר, אז בהנקת הבוקר הראשונה שד אחד ירגיש כבד יותר, וזה השד שכדאי לחבר אליו את הכוס או המשאבה, ואת השד שמרגיש רגיל, לתת לתינוק. למה? כי התינוק כבר ידע להוציא חלב מהשד, ולעומת זה למשאבה או לכוס יהיה הרבה יותר קל להוציא חלב משד שהוא מלא בחלב. אחרי שסיימנו לשאוב, כדאי לתת לתינוק גם את השד ששאבנו ממנו, כי הוא ידע להוציא ממנו עוד חלב, וזה חשוב כדי למנוע דלקת. באותה המידה, אם פספסנו הנקה, מאיזו שהיא סיבה, אז נעשה אותו דבר, נשאב את השד המאוד מלא וניתן לתינוק את השד שמרגיש רגיל. ואחרי שסיימנו לשאוב, ניתן לתינוק גם את השד ששאבנו ממנו.
2. ללמוד לעשות סחיטה ידנית "מקצוענית" – תוך כדי השאיבה – היא גם מגדילה את הכמויות וגם מונעת דלקת, כי אנחנו שואבים את השד באופן מלא. הנה שני הסרטונים המדגימים ומלמדים לעשות מסג' וסחיטה:
ב. כיצד לשלב מסג' וסחיטה – בזמן שאיבה
לסיכום הסרטונים: בזמן שאיבה או בנפרד מהשאיבה עושים מסג' וסחיטה: מתחילים במסג' לשד ולא מצפים שמשהו יצא. עכשיו מתחילים סחיטה – מניחים את האצבעות בשני מוקדים, כשני ס"מ מעל ההילה, האצבעות בצורת C. הלחיצה מורכבת משתי פעימות: לחיצה למעלה – לוחצים קלות למעלה לתוך השד, ואז לחיצה פנימה – לוחצים את האצבעות זו לזו (ולא לכיוון ההילה). שומרים על קצב, עושים זאת שוב ושוב – שתי פעימות: לחיצה למעלה ואז מיד לחיצה פנימה. שוב ושוב. נשים לב – שזו טעות מבלבלת לנסות לסחוט את ההילה. מידי פעם חוזרים לעשות שוב מסג', במיוחד מתעכבים על נקודות נוקשות. ושוב חוזרים לתנועות של סחיטה. הערה: כאשר נעשה תנועות של סחיטה כאשר הכוס מחוברת, אנחנו עלולים לנתק את הוואקום, אז נשים לב, בזמן מסג' להחזיק ביד אחת את הכוס, או שנשתמש בחזיית ישנה, שעשינו בה חורים, כדי שהכוס לא תיפול מהמסג'.
3. חורים – לקחת חזיית ישנה ולעשות בה חורים בגודל של המשאבה, ככה לא צריך להחזיק ביד את המשאבה, והידיים מתפנות כדי שנוכל לעשות סחיטה ומסג' תוך כדי השאיבה.
איזה עוד עצות לייעול שאיבות?
1. שעה קבועה, למשל – כל יום באותה שעה לשאוב. נקבע לעצמנו שעה קבועה ביום, למשל בבוקר באופן קבוע לחבר כוס. לאט לאט הגוף מבין שבשעה הזו הוא צריך לייצר יותר חלב.
2. כוס מים 🙂 בדיוק כמו בהנקה – כך גם בשאיבה. אם בגוף שלך יש מספיק מים, זה מייצר לך יותר חלב לתינוק, וגם יותר חלב למשאבה. הערה קטנה: גם להגזים עם מים זה לא נכון.. צריך לשתות לרוויה, שתהיה לך כוס לידך ולשתות כל עוד את צמאה, זה האיתות המדויק של הגוף, ולא לשתות בהגזמה.
3. נשימות – רגע לפני השאיבה – לנשום לאט שלוש נשימות עמוקות ולהוציא אוויר לאט לאט (לנשוף כמה שיותר לאט)- זה מכניס הרבה חמצן ומשדר לגוף רוגע, שמאפשר שחרור חלב.
4. לחמם את השד לפני – למשל אם כרגע עשית מקלחת חמה את יכולה לנסות לשאוב ורוב הסיכויים שתופתעי לגלות שהחלב זורם יותר בקלות (אפשר לחמם בעוד דרך כמו לשים מגבת חמה מרדיאטור חשמלי, אם יש לך).
5. אם את משתמשת במשאבה ידנית – חשוב קודם לייצר טיפות. איך? בהתחלה לפמפם בעדינות. נלחץ על הידית של המשאבה, לחיצות קטנטנות ומהירות ונפמם עם המשאבה – זה צריך להרגיש כמו דגדוג של הפטמה, לאט לאט יתחילו טיפות ורק אחרי שמתחילים לטפטף טיפות מהשד – רק אז ללחוץ עד הסוף ולהתחיל לשאוב לעומק. אותו דבר בחשמלית – להפעיל ממש על עוצמה חלשלושה, בהתחלה, ואז לחכות שיתחילו לצאת טיפות – ברגע שיוצאים טיפות, רק אז להגביר קצת עוצמה. בכל מקרה שאיבה לא אמורה לכאוב! הפעילי על עוצמה שאיבה שנעימה לך.
6. אם את משתמשת במשאבה חשמלית – את יכולה לשים הכוס האאקה בצד שני – וככה להפוך את המשאבה לדו-צדדית ולחסוך זמן יקר. בכוס יכול אפילו לצאת יותר. אפשר לעסות את השד, ולעסות תנועות של סחיטה. בשני השדיים. נשים לב, שאם נעשה תנועות של סחיטה, נשגיח על הכוס, כי הוואקום יכול ברגע ליפול. או שנשתמש בחזייה ישנה שעשינו בה חורים שתחזיק את הכוס.
והכי חשוב, לנסות לא להיות מתוסכלת ממה שיוצא – מה שיוצא אני מרוצה 🙂 אני מאוד מזדהה עם הקושי שלך.. הכי חשוב לזכור, שיש עוד הרבה אמהות שהשאיבה לא הולכת להן בקלות – וזה ממש לא אומר "שאין חלב" זה רק אומר שקשה לשחרר אותו – אנחנו יחד באתגר 🙂 ועם הזמן זה יעשה קל יותר.
אז איזה מהעצות כאן בחרת ליישם?
יאללה שיהיה לך מלא חלב 🙂 קרן